Pencapaian baru untuk diri sendiri..;) masak sup ikan merah..sebenarnya pergi Pasar Borong Pandan hari tu ingat nak cari Ikan Jenahak..sekalai mane ada la Ikan Jenahak..Ikan merah je la..boleh la daripada tak ada..
Dah lama berhajat nak masak sup ikan..aku pakai 1 ekor je..masa tu 1 kg = RM 16.00..kepala jangan harap la nak ambik..suami dah chop awal-awal nak masak asam pedas (kegemaran) ataupun kari..
Untuk rujukan akan datang..lepas ni entah bila la nak masak lagi..so bila tak ingat resepi boleh bukak blog sendiri je..tak payah tengok myresepi..;)
Tak cantik pun gambarnya..ini gambar bekal makan tengahari tadi..;p
Bahan dan cara masak aku agak-agak je..sambil tengok arahan kat paket sup ikan adabi tu..
Bahan-bahan:
- 1 ekor Ikan Merah
- *1 ulas bawang (aku guna bawang merah yang besar)
- *4 ulas bawang putih (suami dah pesan lebihkan bawang putih)
- *2 inci halia
- Garam secukup rasa
- Daun bawang
- 1 paket Perencah Sup Ikan Adabi (sup bunjut warna biru)
Cara-cara:
- Tumbuk atau kisar bahan bertanda *
- Tumis bahan yang dikisar tadi dengan bahan yang barada di luar bungkusan kain. Bahan dalam tu kalau tak silap Daun Bay, Buah keras dan buah pelaga..
- Masukkan air. Ikut citarasa suka banyak kuah banyak la air tambah..Bila hampir nak mendidih masukkan ikan..
- Tambah garam secukup rasa..kalau nak tambah pak aji pun boleh..optional.
- Ikan dah masak boleh dihidang..letakkan daun bawang..
Baby 9 bulan ke atas pun boleh makan..tapi sebelum letak garam tu asingkan portion untuk baby ye..;) Alhamdulillah walaupun hentam je menjadi jugak..suami makan sampai tambah-tambah..nak pulak ada sambal asam..nyumm! yummy!
klu kite bile masak yg ada sup, mesti lawannya sambal kicap. perghh....meletoppp!! =p
ReplyDeleteptt la xcited beno laki ko nk rht arini.. aku lalu kat kantin td semgt aku tgk die mghirup kuah.. penangan masakan ko menjadi yanti..tahniah.. (len kali bagik aku skali)-JMB
ReplyDelete