Ye kena kredit juga kat encik Azan..dia yang tukang pukul telur dan bahan lain sampai jadi meringue dan whipping cream untuk topping..;) Aku dah la ikut sebiji-sebutir apa yang ditulis..Aku ambil resepi dari SINI..
Sebelum nak pukul 5 tu aku search Pavlova terus keluar blog tu dan aku terus print semua..Haha sekali dengan komen aku print sekali..tak nak tertinggal sikit pun petua/ pantang-larang untuk buat Pavlova ni..Do It Right for the First Time kata orang Jepun..;)
Bahan yang digunakan..;) ops ade salur buang air dari washing machine..;) kantoi dah letak barang atas washing machine..Hehe..Serbaguna..kalau tak digunakan boleh jadi meja..;p Kan aku kata aku terus je print tu yang ade nota sekali kat situ..
Bila ikut je semua step yang diberitahu InsyaAllah boleh terus jadi..sambil tu tawakal je la..Aku tukang masukkan barang, suami tolong kacau (mix)..cuma bila tang buat topping tu aku rasa whipping cream tu tak bagus kot..Haha..Sebabnya bila putar sampai dia kental tu terus macam terpisah air dan lemak..jadi adunan topping aku tu berair je abis memercik sana sini..huhu..tapi rasa tu ada dan tekstur pun boleh tahan lepas masuk dalam peti ais aku assume jadi je la..;)
Memang sedap la..tapi aku tak makan banyak pun..Zahirah tak berapa suka sebab manis kan..MIL ok..dia kata sedap..Yang paling banyak makan suami..;) Sekarang aku dah tak mengidam dah pavlova..sebab dah dapat rasa pavlova buatan sendiri..;)
Barang ada lagi rasa nak buat lagi..Oh ya..ade part panik sekejap siap belek handphone cepat-cepat memula cari nombor telefon Dayu..macam la ade save, tengok kat FB dia tak letak no phone plak..Sekali cari nama Nano Nor ada pulak no phone terus message tanya pasal whipping cream tu..Thanks Na kerana membantu..nasib tak buang whipping cream tu..;p
yum yum!
ReplyDeletebeshnyer.. =)
same la kes kite tang WC tuh..die jadik lembik..sampai skrg mcm fobia je ngn WC
ReplyDeletetahniah!!! heheh
ReplyDeletekite makan sudah. buat sndiri blom pernah. nmpk mcm jadik je tue...bravo...
salam ziarah yantie
ReplyDeletewah mmng famous amous btul pavlova skrg ni ye...akk blum cuba buat lg ;D
yanti!!!nanti ajar aku!!!
ReplyDelete