Assalamualaikum..
Rjin pulak hari ni nak post entry masak2..Hehe..Sehari sebelum kejadian pijak gelas sampai pecah tu kitorang dah beli ikan kembung sebanyak 2 kg..tamak tak tamak sampai 2 kg utk 2 orang makan..Hee~Well tu sebenarnya ikan peberet si suami..;p than nak bagi lagi 1 kg kat mak..
Tapi disebabkan kaki dah luka camni so takleh la makan ikan kembung..alamatnya lambat la nak baik nanti dengan ditambah gatal2 pada luka tu nanti..
So kita masak masakan yang sinonim dengan orang berpantang ye..;p
Ikan Siakap Masak Singgang
Bahan-bahan:
- 1 Ekor ikan siakap siap disiang.
2. 1 labu bawang besar
3. 3 Ulas bawang putih
4. 1 batang serai
5. lebih kurang 1 inci halia dan kunyit
6. 6 biji cili hijau
7. 2 biji tomato (saiz sederhana)
8. 2 keping asam keping
Cara masak:
- tumbuk bawang besar, bawang putih, halia dan kunyit sehingga lumat, serai dititik.
- tumiskan bahan2 yang telah ditumbuk..kurangkan penggunaan minyak..masukkan serai..
- bila bau dah naik masukkan air ikut suka hati..hehe..agak2 nak kuah banyak letak banyak air..;p
- masukkan asam keping dan tambahkan garam dan serbuk perasa secukup rasa sesedap tekak..;p
- Biarkan sehingga mendidih..kemudian boleh la masukkan ikan siakap tadi..tunggu sampai mendidih..jangan kacau selalu nanti ikan hancur..ingat ye! ;p
- lepastu akhir sekali masukkan tomato..
- siap sudah boleh dihidang..makan dengan nasi panas..memang walah! Hehe..
Selamat mencuba..;p
wah sama2 kita mengidam mkn ikan siakap ye..tp aritu aku suh ma aku masak siakap 3 rasa..hehehe..best2!skng ni aku tgal nk mkn masak tempoyak je agi belum tercapai..
ReplyDeleteAlhamdulillah...terbaik...
ReplyDeleteAlhamdulillah...terbaik...
ReplyDelete